« Η εποχή του ύπνου | ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ »


Φλεγμονή: προάγγελος του καρκίνου;

ΦΛΕΓΜΟΝΗ: βραδυφλεγής καρκινική βόμβα

 

Είναι μια βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα, η οποία μετρά αντίστροφα τον χρόνο εντός μας ώσπου να προκαλέσει τη μεγάλη έκρηξη. Το όνομά της: φλεγμονή, μια κατάσταση με πολλά πρόσωπα και με μια δυναμική επίθεσης σε πολλά μέτωπα. Τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι φλεγμονές για τον οργανισμό μας όταν μετατρέπονται σε χρόνια προβλήματα, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής τους, έχουν ήδη επιβεβαιώσει οι επιστήμονες. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τη συμβολή τους στην εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, οι φλεγμονές έχουν συνδεθεί ακόμη και με την εμφάνιση μορφών καρκίνου, όπως είναι αυτοί του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας. «Ενοχοι» και στις δύο αυτές περιπτώσεις θεωρούνται οι ιοί. Τώρα μια νέα μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Επιδημιολογίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Αθηνών κ. Δ. Τριχόπουλοςέρχεται να επιβεβαιώσει την καταστρεπτική δυναμική των φλεγμονών για την υγεία μας καθώς μαρτυρεί, συνάδοντας προς προηγούμενα ερευνητικά αποτελέσματα, ότι αυτές μπορεί να είναι υπαίτιες για καρκινογένεση. Δείχνει μάλιστα για πρώτη φορά σύνδεση των φλεγμονών και με μορφές καρκίνου για τις οποίες δεν είχε προκύψει ως τώρα σχέση, όπως αυτές του νεφρού ή του λεμφικού και αιμοποιητικού συστήματος. Το σημαντικό αυτό εύρημα προέκυψε μέσω της μέτρησης ενός διάσημου πλέον δείκτη φλεγμονής, της C - αντιδρώσας πρωτεΐνης (C - reactive protein, CRP), για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μετά την απόδειξη ότι τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα αποτελούν δείκτη πρόγνωσης των καρδιοπαθειών. Από τη νέα έρευνα προκύπτει ότι οι ανεβασμένες τιμές του συγκεκριμένου δείκτη μπορεί να μεταφράζονται και σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της τάξεως του 20% - για ορισμένες μάλιστα μορφές, όπως ο καρκίνος του ήπατος, ο κίνδυνος ανέρχεται ακόμη και στο 51%! Αν και οι ερευνητές συνιστούν προσεκτική ανάγνωση των νέων αποτελεσμάτων και περαιτέρω επιβεβαίωσή τους από άλλες μελέτες, εκτιμούν ότι στο μέλλον η CRP θα μπορούσε ενδεχομένως, σε συνδυασμό και με άλλους δείκτες, να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ή ακόμη και την πρόγνωση της μελλοντικής εμφανίσεως καρκίνου. Να αποτελέσει δηλαδή ένα ακόμη εργαλείο για τους «πυροτεχνουργούς»-επιστήμονες που προσπαθούν καθημερινά να εξουδετερώσουν έναν επικίνδυνο εκρηκτικό μηχανισμό προτού εκείνος σπείρει την καταστροφή...

H μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention» [Φεβρουάριος, τ. 15 (2), σελ. 381-384], διεξήχθη από ειδικούς του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ερευνα στον Καρκίνο με έδρα τη Γαλλία με επικεφαλής τον κ. Τριχόπουλο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της CRP σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν από 496 ασθενείς με καρκίνο καθώς και από 996 υγιή άτομα - η παρακολούθηση διήρκεσε ένα έτος. Οι εθελοντές στο σύνολό τους προέρχονταν από τη μεγάλη μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), στην οποία συμμετείχαν συνολικά 28.572 άτομα ηλικίας 20-86 ετών από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου. Οι επιστήμονες μελέτησαν μεταξύ άλλων την επίδραση παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η χρήση ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) στα επίπεδα της CRP. Οπως είδαν, αν και δεν εμφανίστηκαν σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά το φύλο, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, η αύξηση των επιπέδων της CRP φάνηκε σε γενικά πλαίσια να σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας και του ΔΜΣ καθώς και με τη χρήση ΜΣΑΦ (ίσως αυτή η τελευταία σχέση να αποτελεί δείκτη της φλεγμονώδους κατάστασης η οποία απαιτούσε θεραπεία με αντιφλεγμονώδη).

Οπως προέκυψε, τα μέσα επίπεδα της CRP ήταν 4,1 mg/l (χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο) στους εθελοντές με καρκίνο και 2,6 mg/l στους υγιείς εθελοντές - σημειώνεται ότι γενικώς επίπεδα της CRP άνω των 3 mg/l θεωρούνται ανεβασμένα. Για κάθε αύξηση της CRP της τάξεως των 3,2 mg/l (η συγκεκριμένη τιμή χρησιμοποιείται συχνά από τους ερευνητές και αποτελεί σταθερή απόκλιση) εμφανιζόταν αύξηση 20% του σχετικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ο κίνδυνος αυτός παρουσιαζόταν μάλιστα ιδιαιτέρως αυξημένος σε ό,τι αφορά τους καρκίνους του ήπατος, του πνεύμονος, του νεφρού, του ενδομητρίου καθώς και τα νεοπλάσματα του λεμφικού και του αιμοποιητικού συστήματος. Στην περίπτωση των καρκίνων του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστεως προέκυψε μια μικρή και όχι στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές, αύξηση του κινδύνου.

Μάλιστα τα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της CRP και της αύξησης του κινδύνου για καρκίνο σε άτομα κάτω των 55 ετών σε σύγκριση με μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές καθώς και σε όσους ελάμβαναν ΜΣΑΦ σε σύγκριση με εκείνους που δεν ελάμβαναν τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.

Οι ερευνητές καταλήγουν σημειώνοντας ότι «από τη μελέτη προκύπτει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της CRP του πλάσματος και του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, η οποία μπορεί να έχει κλινική αξία» καθώς και ότι «τα ευρήματα συνάδουν με τις ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι φλεγμονές σε πολλές μορφές καρκίνου». Συμπληρώνουν ότι, παρά το γεγονός πως σε ό,τι αφορά τις πιο σπάνιες μορφές καρκίνου ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθήθηκαν ήταν περιορισμένος, τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, και κυρίως του πνεύμονος, του ήπατος και πιθανώς του δέρματος (εκτός από το μελάνωμα), του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως, μπορεί να προβλεφθεί βάσει της αυξημένης CRP. Το ίδιο ισχύει και για το λέμφωμα ή τη λευχαιμία, όχι όμως για τους καρκίνους του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του μαστού, όπως είχε προκύψει από προηγούμενες μελέτες.

Πάντως, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Τριχόπουλος, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα νέα αποτελέσματα. Και αυτό διότι «τα επίπεδα της CRP εμφανίζουν αύξηση και εξαιτίας πολλών άλλων πολύ πιο απλών καταστάσεων, όπως ένα χαλασμένο δόντι ή μια αμυγδαλίτιδα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που μαρτυρεί πέρα από κάθε αμφιβολία η νέα μελέτη είναι ότι η φλεγμονή αποτελεί μία από τις πιθανές «ρίζες» του καρκίνου. «Για ορισμένες μάλιστα μορφές καρκίνου, όπως είναι του ήπατος, του στομάχου και του τραχήλου της μήτρας, γνωρίζουμε ήδη ότι η εμφάνισή τους συνδέεται με ύπαρξη φλεγμονής. Στον καρκίνο του ήπατος είναι ένας ιός, στον καρκίνο του στομάχου είναι ένα βακτηρίδιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επίσης ένας ιός, ο HPV. H μελέτη μάς δίνει για πρώτη φορά υποψίες και για πιθανή ιογενή αιτιολογία και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του δέρματος ή του νεφρού».

Σε κάθε περίπτωση - θα σχολιάζαμε εμείς -, οποιοδήποτε νέο ερευνητικό εύρημα βοηθεί στον εντοπισμό μιας «ρίζας» του κακού, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εκρίζωσή του...

Τι είναι η C - αντιδρώσα πρωτεΐνη

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα πρωτεϊνών που παράγεται από το ήπαρ όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική μόλυνση. Οι ανεβασμένες τιμές της CRP μπορεί να μαρτυρούν φλεγμονή που προέρχεται από διαφορετικές πηγές. Μία εκ των βασικών είναι αυτή στα αρτηριακά τοιχώματα - σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, η CRP πιστεύεται ότι αποτελεί τον καλύτερο δείκτη πρόγνωσης σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Το 50% των ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο έχουν αυξημένη CRP καθώς και το 65% των ατόμων με ασταθή στηθάγχη. Αυξημένα όμως επίπεδα CRP μπορεί να πηγάζουν ακόμη και από φλεγμονή στα ούλα αλλά και από φλεγμονές που εμφανίζονται εξαιτίας μεταβολικού συνδρόμου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας, διαβήτη και κατανάλωσης καπνού. Είναι επίσης πιθανό να συνδέονται με φλεγμονές που οφείλονται σε ιούς (όπως ο ιός της γρίπης), σε βακτηρίδια (όπως το Helicobacter pylori που προκαλεί έλκος του στομάχου) αλλά και σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

Το ΒΗΜΑ, 16/04/2006

hliaxtida_67

εγω εχω παντα ανεβασμενο crp λογω αθριτικών... και τωρα εκανα τις χιλιες εξετασεις και για ρευματικα... γενικα μ αρεσει να διαβαζω και να ασχολουμαι. Πολυ καλη η ενημερωση σου. Καλη σου μερα

mariakou

Ευχαριστώ Μαρία μου.Καλημέρα και σε σένα!

lisbon

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ..ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΙΟΥΣ Η ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΕΚ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΙΔΑ CRP. H ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΜΑΛΛΟΝ...ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

mariakou

Να 'σαι καλά Ηπιόνη! Χαίρομαι που τη βρήκες ενδιαφέρουσα.

avatar

ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟ CRP ΕΙΝΑΙ 15,38 ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΩ ΛΟΙΜΩΔΗ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ. ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΑΡΚΙΝΟ ΔΗΛΑΔΗ?

avatar

Εχω οροαρνητική αρθροίτιδα και κάνω θεραπεία εδώ και 2 χρόνια για να ρίξω τα επίπεδα του CRP με methotraxate αλλά δεν πέφτει και παραμένει ψηλά ενώ πρόσφατα ανέβηκε πάλι στο 24 και αναγκάστηκα να αυξήσω την δόση. Εκτος από τον ρευματολόγο μου πιον άλλο να συμβουλευτώ;

Ευχαριστώ.

avatar

Εγω εδω και 2 ετη εχω crp σε τιμες απο 15-17.Εχω κανει πληρη ρευματολογικο και ανοσολογικο ελεγχο, και δεν μπορουν να μου βρουνε τιποτα.Ολες οι υπολοιπες εξετασεις μου ειναι σε φυσιολογικες τιμες.Αυτο σημαινει οτι υπαρχει περιπτωση αργοτερα να εμφανισω καποια μορφη καρκινου?

mariakou

Μαρία Γιώργο και Ελένη θα ήθελα να σας καθησυχάσω όλους με την αιτιολογία ότι: Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ανεβάζει crp έτσι κι αλλιώς, αλλά ο ίδιος ιός είναι ενοχοποιημένος για λεμφώματα (το 90% των ανθρώπων τον έχει στον οργανισμό του, σε ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει καρκίνο, τονίζω το ΜΙΚΡΟ). Επίσης μερικοί οργανισμοί έχουν αυξημένες τιμές είτε από κάποιο φλεγμονώδες νόσημα είτε χωρίς φανερή αιτία, αλλά εδώ δεν κάνουμε τηλεϊατρική (δε μας παίρνει). Πρέπει να απευθυνθείτε στους θεράποντες ιατρούς σας.

84„­ω

avatar

Καλησπερα.Ειμαι νοσηλευτης απο Θεσσαλονικη και πρωτη φορα ακουσα για το CRP απο την αδερφη μου.Εχει ενα κοριτσακι 4 χρονων το οποιο νοσηλευεται στο Γενικο κρατικο Νικαιας επειδη ειχε πυρετο για 15 μερες αλλα οχι συνεχως μερα παρα μερα.Οι εξετασεις που εκανε εδειξαν αυξημενα λευκα και αυξημενη CRP.Yπαρχει περιπτωση να εχει καρκινο? Ευχαριστω!

mariakou

Το CRP φίλε Παναγιώτη, πάει πακέτο με τη φλεγμονή και κατ' επέκταση και με τον πυρετό. Στην ιατρική δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα με σιγουριά. Τη σωστή διάγνωση μπορεί να τη βγάλει μόνο ο γιατρός που παρακολουθεί το παιδί

fatsa85

Καλησπερα σε ολοθσ σασ. Πρωτη φορα ασχολοθμε με εξετασεις αιματος, πριν ενα χρονο εκανα τισ εξετασεις Ra test και CRP kai μοθ βγηκαν αρνιτικες και φετος η Ra tes μοθ βγηκε (+) και η CRP 1,1 (o-6mgl)και εχω μπερδευτη δλδ μπορει να εχω καρκινο?

avatar

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΕΣΤ ΑΡΝΗΤΙΚΟ,CRP 0,366MG/DL,epstein Barr ig M 3,00 kai Epstein BarrIgG 80,λευκα 7,2,SCOT 30 KAI SGPT 20 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

mariakou

Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό Σταυρούλα, είχες άραγε τα σημεία κ τα συμπτώματα συγχρόνως;

avatar

καλησπερα, ο οργανισμος μου εμφανιζει πολλες φλεγμονες κατα καιρου, στισ αμυγδαλες στα γονατα κυστη κωκιγα,ακμη σε ποδια υγμοριτιδα κτλπ.θελω να μαθω πως μπορω να προστατέψω τον οργανισμό μου γιατι εχω κουραστει...ειμαι γεωπόνος και εκανα μια ερευνα για τα εσπεριοδοειδη και εμαθα πωσ η βιταμινη C είναι πολυ καλό αντιφλεγμονώδες.αλλα πόση ποσοτητα πορτοκαλιών μπορεί να καταναλώσει κανεισ?τι αλλο μπορω να κανω ρε παιδια?ευχαριστω το ειμαιλ μου ειναι¨:funkie_beee@yahoo.gr

avatar

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ Η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ .Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ (ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΔΥΟ ΔΑΧΤΗΛΑ )ΒΟΥΛΩΣΑΝ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΖΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΙ,ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ,ΑΠ΄ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ .Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΙ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ;

avatar

ΕΓΩ ΕΧΩ ΛΟΙΜΩΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΦΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ?Ο ΓΙΑΤΡΟΣ Μ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕ.ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ?ΑΠΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΟΙΜΩΞΗ?

avatar

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!ΕΙΜΑΙ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΑΝΑ ΤΕΣΤ ΠΑΠ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΦΛΕΓΜΩΝΗ.Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ,ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΚΙΚΟ...8Α ΠΑ8Ω ΚΑΡΚΙΝΟ??

avatar

ΓΕΙΑ ΣΑΣ....ΟΜΟΛΟΓΩ ΑΝΗΣΥΧΗΧΑ.Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 23 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ CRP ΣΤΑ 3.3.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΗΣΙΑ ΚΙΛΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΑΛΚΟΟΛ.ΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑΜΕ 3 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΩΝΑ.ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

avatar

Μου έχει διαγνωστεί σαρκοείδωση εδώ και 8 χρόνια και έχω CRP 1.92 και ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ 1η ώρα 46 . Υπήρξα αθλήτρια δρόμων αντοχής, δεν καπνίζω, γυμνάζομαι, όλες οι άλλες εξετάσεις μου είναι αρνητικές : μαντού, βυθός ματιών, τεστ κοπώσεως με θάλειο κ.λ.π. Είμαι 38 ετών.Ποιά μπορεί να είναι η πρόγνωση για μένα ; Σας παρακαλώ απαντήστε μου όποιος γνωρίζει κάτι για τη σαρκοείδωση; Nineta από Λάρισα

avatar

Παιδια,εγω εχω ψωριασι και εχω φλεγμονες ,θα παθω καρκινο μπορει καποιος να με βοηθηση.

avatar

Η μητέρα μου (75)ετων έχει εχγειριστεί στο ισχιο (ορθωπλαστική) μετά από πτώση στις 25 Μαρτιου 2009.Μεχρι τώρα δεν έχει περπατήσει κανονικά γιατί της έχει παρουσιαστεί φλεγμονή .Περπατάει με μπαστούνι μόνο γιατί διαφορετικά πονάει. Η ΤΚΕ είναι τώρα 30 (αφού διέγραψε μια πορεία από 57 σε 50 σε 7 και τώρα 30).Η CRP ηταν 2,5 και τώρα είανι 1,27. Μετά από συνταγή γιατρού έχει πάρει 6 κουτιά tavanic 500mgr.Επεσε η ΤΚΕ στο 7 και η CRP στο 1,26 και της άλλαξε τη φαρμακευτική αγωγή σε fucidin για άλλες 2 εβδομάδες.Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ΤΚΕ ανέβηκε στο 30 και CRP στο 1,26.Τώρα της συνιστά να πάρει για άλλες 20 ημέρες πάλι tavanic 500 mlg.Υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της φλεγμονής;

avatar

γεια ειμαι52ετων εδω κ 6μηνες εχω διαρροιες κ εκανα εξετασεις.τοcrp ειναι 25,1 κ τα λευκα 14,1 ειναι απλα μια φλεγμονη η κατι χειροτερο

avatar

iva lemfoma otan imoyn 15 ,tora ime 36.edo kai 3 xronia tke grp ine anevasmeni ti na kano

avatar

ti exetasis na kano ean tke crp ine pano apo to orio ke exo istoriko prin apo 20 xr me lemfoma non hog

avatar

Καλημερα και καλο μηνα. Πριν 2 βδομαδες χειρουργηθηκα για περιτονιτιδα και νοσηλευτηκα για 10 μερες. Σημερα εκανα εξετασεις και το crp εξακολουθει να ειναι αυξημενο 52.0. Διαβαζοντας το αρθρο τρομακρατηθηκα... ειναι φυσιολογικο μετα απο αυτη την ταλαιπωρια να ειναι τοσο αυξημενο? Ευχαριστω

avatar

Γειά σας. Εχω εδώ και δύο χρόνια crp 20 με μικρά σκαμπανεβάσματα πάντα πάνω από το 15. Έχω κάνει check up (δόντια, γυναικολογικά, εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες)και δεν έχει βρεθεί τίποτα. Ο γιατρός μου είπε να το ξεχάσω από την στιγμή που δεν βρέθηκε τίποτα. Ομως έκανα πριν δύο εβδομάδες και ο δείκτης είναι στο 23.Τι άλλες εξετάσεις πρέπει να κάνω προκειμένου να έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα? Σας ευχαριστω

avatar

ya cac tha ithela na pw ,pws i giagia mu ekane e3etasis ke edi3an pws exi 0,166mg C.R.P INE KAKO?

avatar

γεια θα ηθελα να σας ρωτησω για την ταχυτητα καθιζησης αιματος. ειμαι μαι γυναικα 63 ετων καιτον σεπτεμβριο του 2009 η τιμης της ηταν 20 και τον φεβρουαριο του 2010 ηταν 24. εχω λιγο σακχαρο (114), παιρνω καποια φαρμακα για την πιεση και γενικα η τιμη της ηταν υψηλη μετα την περιοδο που εκανα κολονοσκοπηση και αφαιρεσα καποαι πραγματακια(2/2009). εχω καποια φλεγμονη; δεν ξερω που και σε τι οφειλεται. καμια φορα συναντω αιμα στα κοπρανα αλλα το συνδεω με τις αιμοροιδες. πως να το αντιμετωπισω; διατροφικα τι να προσεξω και ιατρικα πως να το ελεγξω; σε τι γιατρο να αποτανθω;

avatar

είμαι 15 χρονών κ έχω εδώ κ ένα μήνα περίπου.. μπορεί κ πιο λίγο .. φλεγμονή στο ένα δάκτυλο τ ποδιού μ... λέτε ν προκαλέσει αυτό καρκίνο...αχ... όχι... πέστε μου

avatar

Οι φλεγμονες ειναι αποτοκες των τοξινων που εισαγουμε στον οργανισμο μας.Το καλυτερο φαρμακο ειναι το λεμονι σε καθημερινη χρηση. Αριστο αντιτοξικο και αντιμικροβιακο.

avatar

H MHTERA MOU EXEI MONOKLVNIKH ΓΑΜΟΠΑΘΕΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CRP 11,9 KAI THN IGGMIKROSFAIRINH1690 TI MPOREI NA SYMBAINEI.MEXRI TVRA HTAN PIO XAMHLES TO 2009 HTAN TO IDIO.

Το σχόλιο σας

Αποστολή ως αβάπτιστος -

XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα tags: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Crazy Greek Poets Blog


Τελευταίοι σύνδεσμοιΠρόσφατες δημοσιεύσεις

Γεγονότα (2 comments)
Ένα Πουλί χωρίς φτερά Είναι η περίσκεψη Ήλιος που...

Η ΖΩΗ ΜΑΣ (2 comments)
Η ζωή μας τι είναι; Να! Λίγες ώρες που διαβαίνουν....

ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΧΑΘΩ (3 comments)
ασε με να χαθω στα επαναστατικά μου χρώματα μέσα μου...

ΕΣΥ... (2 comments)
Έχεις την αίσθηση του πάθους και τη μυρωδιά του...

Η κραυγή της ξαστεριάς (10 comments)
Δυο τσιγάρα μιας αυγής που παραστράτησε ο αντίλαλος...

ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (11 comments)
Από τη θάλασσα τη μαύρη της συνήθειας, σε χαιρετώ...

Παιχνίδια της μοίρας (3 comments)
Ο μαστρο-θάνατος συνταγές κάνει: γυμνοί και μόνοι...

Believer... (0 comments)
Σφαιρική και άφθαρτη Η μοναξιά των στιγμών...


Δημοφιλέστερες εγγραφές

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική... (180)
Λεύκη - Ιατρική Σελίδα 73 (170)
Χονδροπάθεια της επιγονατίδας - Ιατρική Σελίδα... (82)
Το χέρι ... (72)
Νόσος του Crohn - Ιατρική Σελίδα 71 (55)

Τελευταία σχόλια

Λεύκη - Ιατρική Σελίδα 73
Vitiligo Treatment: You need to be careful, however, before you decide the kind of...

Λεύκη - Ιατρική Σελίδα 73
ΜΑΙΡΗ: ΓΕΙΑ ΣΑς, ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΕΥΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ...

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική...
αλεξιος: Έχω ξαναγράψει σε αυτή εδώ την σελίδα Σας ενημερώνω ότι πάσχω...

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική...
valentinos: Για σας παιδια.Δεστε αυτη την σελιδα ενας Αμερικανος ο οποιος...

Ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα) - Ιατρική Σελίδα 76
Αντωνης Φυλακτου: Δειται το βιντεο http://www.youtube.com/watch?v...

View blog authority
Add to Technorati Favorites
ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση με δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια


GreekBloggers.com


users online


MindBlog Network
eXTReMe Tracker


SYNC BLOGS


SYNC ME @ SYNC


In the News


Blogarama - The Blog Directory


Πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό για οποιαδήποτε κατάσταση, ασθένεια ή ενέργεια σας, χωρίς να παραβλέπετε την ιατρική του συμβουλή. Το Ιστολόγιο αυτό είναι καθαρά ενημερωτικό, δεν αντικαθιστά τον ιατρό σας και ούτε παρέχει ιατρικές συμβουλές.


Αναζήτηση στα ελληνικά blogs.


Poetry Blogs - Blog Catalog Blog Directory