« Η καρδιά μας | ΟΜΟΡΦΙΑ »


Καρκίνος παχέος εντέρου: ποιοι κινδυνεύουν;

Το παχύ έντερο αποτελείται από 4 τμήματα: το ανιόν, το εγκάρσιο, το κατιόν και το σιγμοειδές. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε από τα 4 τμήματα του εντέρου και μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με τον εντοπισμό του.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται ότι αναπτύσσεται επί μακρό χρονικό διάστημα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν σαν πολύποδες, που είναι γνωστοί και σαν αδενώματα. Με τα χρόνια μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Τα κύτταρα από τον όγκο μπορούν να διασπαρούν με την κυκλοφορία του αίματος ή του λεμφικού συστήματος σε άλλα σημεία του σώματος. Εκεί μπορούν να δημιουργήσουν αποικιακούς όγκους, οι οποίοι ονομάζονται μεταστάσεις.


Επιδημιολογικά στοιχεία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά απαντώμενος καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες.
Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου πέφτει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, διαγιγνώσκονται νωρίτερα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ.
Η 5-ετής επιβίωση είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Αλλά μόνο περίπου 40% του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται σε αρχικά στάδια. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.


Ποιος κινδυνεύει από την ασθένεια;

Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νόσου υπολογίζεται με βάση της ύπαρξη παραγόντων κινδύνου, συνθηκών οι οποίες αποδεδειγμένα αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει από μια δεδομένη ασθένεια.
Ειδικά για τον καρκίνο του εντέρου υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου όπως:

Δίαιτα και Διατροφή. Η θεωρία ότι οι διαιτητικοί παράγοντες σχετίζονται με τον ορθοκολικό καρκίνο βασίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η θνησιμότητα αυξάνει σε πληθυσμούς που καταναλώνουν πολλές θερμίδες, πολλές πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης και κορεσμένα λίπη, και λίγες φυτικές ίνες.
Οι πληθυσμοί που έχουν αυξημένο ποσοστό στεφανιαίας νόσου και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορθοκολικού καρκίνου. Κάποια είδη λιπών μπορεί να συμβάλλουν κατά το στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου.
Το αλκοόλ είναι ένας ακόμα προδιαθεσικός παράγοντας, χωρίς αυτό να είναι καθολικά παραδεκτό.
Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (όπως βιταμίνη C και Ε) φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.
Η ασπιρίνη φαίνεται ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου.

Προσωπικό ιστορικό ορθοκολικού ή άλλου είδους καρκίνου ή πολύποδα.
Οι γυναίκες που έχουν καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου ή του μαστού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν και ορθοκολικό καρκίνο.

Γενετικοί παράγοντες (οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου ή πολύποδα). Περίπου 25 % των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου.

Ηλικία. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου αυξάνει με την ηλικία. Ατομα με ηλικία άνω των 55 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο.

Καθιστική ζωή. Η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου
με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο.

Χρόνια Φλεγμονώδης Εντερική Νόσος. Ο ορθοκολικός καρκίνος θεωρείται επιπλοκή χρόνιας φλεγμονώδους εντερικής νόσου και είναι πιο συχνός σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Η επίπτωση της νόσου αυξάνει όσο μεγαλύτερο είναι το τμήμα του εντέρου που έχει προσβληθεί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια και η σοβαρότητα της κολίτιδας.

Μεταλλαξιογόνες ουσίες. Εχουν βρεθεί και στα ανθρώπινα κόπρανα. Αλλες βρίσκονται στη καθημερινή διατροφη και άλλες παράγονται από τη μικροχλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Διάγνωση

Η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική.
Οταν υπάρχουν συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή. Για παραδειγμα μια αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροιες, ή ασχημάτιστα κόπρανα) μπορεί να μην προκαλέσουν την προσοχή του ασθενούς ή να αποδοθούν σε διαιτητικές αλλαγές.

Ανάμεσα στα γενικότερα συμπτώματα που είναι η απώλεια βάρους, η απώλεια της όρεξης,
η αδυναμία, όμως μπορεί να υπάρχουν και:
αιμορραγίες από το ορθό

αίμα στα κόπρανα

διάχυτο κοιλιακό άλγος ή κράμπες

αναιμία (δευτερογενώς λόγω αιμορραγιών)

άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα (π.χ. ναυτία, έμετοι)

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον εντοπισμό του όγκου και ανάλογα με το άν υπάρχει διήθηση του εντερικού τοιχώματος.


Θεραπείες της ασθένειας

Οι εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η χειρουργική αφαίρεση, η συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία καθώς και οι νεότερες βιολογικές θεραπείες. Οι θεραπευτικές επιλογές επηρεάζονται από το στάδιο του καρκίνου, από το εάν η νόσος βρίσκεται σε υποτροπή καθώς και από την γενική φυσική κατάσταση του ασθενούς.

http://www.wyeth.gr

myriel_amylee

ΞΕΡΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΛΙΣ 26 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΑΤΑΣΤΑΣΗ Η...?????

mariakou

Μύριελ μου, συνήθως η μετάσταση ισοδυναμεί με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Παρόλα αυτά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ποτέ δεν ξέρεις...

mariakou

Να 'σαι καλά Φερενίκη! την καλημέρα μου!

hliaxtida_67

Πραγματι πολυ ενδιαφερον. Καλημερα Μαρια

mariakou

Καλησπέρα Μαρία μου! Ομολογώ πως όντως είναι από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά και επίκαιρο! Σε φιλώ!

avatar

EYXOMAI NA EXETE YGEIA KAI NASTE PANTA GERI KAI DINATI

mariakou

Ευχαριστώ πολύ Μάριε για τις ευχές! Χρόνια Πολλά, καλά και με υγεία εύχομαι!

avatar

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ <ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΛΙΣ 23 ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΗ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 2007 ΗΤΑΝ ΦΡΙΚΤΟ. ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ Η ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙ?ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΑΜΗΜΕΝΗ

avatar

Έχασα τον πατέρα μου απο καρκίνο στις 11/03/2008 σε ηλικία 58 ετών..... Δεν ξέρω πλέον τι να πω, αν είναι άδικο ή όχι.....

avatar

alex mou 8elw na s pw pws ola einai sti zwi...se katalavenw apolita..apla na kseris oti to adiko tha itan na taleporite akomi

avatar

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΩΣΤΗΣΕ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ ΕΚΑΝΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΛΟΣΤΟΜΗ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΤΗΚΗ ΤΟΥ ΦΑΣΗ ΤΟ ΠΑΘΕ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ. ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΓΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΗΓΑΜΕ ΣΠΙΤΙ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ

avatar

ΕΚΑΝΕ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΝ ΕΙΛΕΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ. ΕΚΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΙΚΕ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΟΘΕΡΑΠΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΣΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΕΞΑΜΗΝΟ,ΞΑΝΑ ΕΦΑΝΙΣΤΙΚΑΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΧΩΡΑ.ΚΑΙ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΕΙΛΕΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΧΩΡΑ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΕΙΞΕΙ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΡΩΣΕΙ.ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Η ΘΑ ΤΗΝ ΤΑΛΕΠΩΡΙΣΟΥΜΕ?

avatar

kalhspera....edw kai ena mhna peripou arxisa na parousiazw symptwmata aimatos sta koprana....parakalw na mou peite an yparxei periptwsh na ofeiletai se kati allo ektos kai an auto einai apokleistiko syptwma gia ton Karkino tou Enterou...

avatar

Fovamai poli. yparxei perisptosh na pasxw apo karkino??? me ponouse h koilia mou kai ekana diaria alla prin ligo pou piga toualeta evgala aima. ti exw???? sas parakalw enimerosteme

avatar

egw eimai 15 xronwn..!! eixa bei to kalokairi sto nosokomeio gia allh as8eneia k allh m vrhkan oti exw..!! :( to 8etiko htan oti to ema8a egkaira k to kseperasa..to koufo htan oti kseperasa tn karkino tou paxeous enterou prin ton ena mhna!! ti n pw p epeidh to kseperasa toso suntoma dn m pisteuoun sxedon oloi..?? :/

Το σχόλιο σας

Αποστολή ως αβάπτιστος -

XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα tags: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Η κατατομή μου

mariakou mariakou
Κρήτη
Η κατατομή μου

Θα σας το πω στεριά όταν θα βρω με μήνυμα σταλμένο σε μπουκάλι της θάλασσας σαν θα 'χω δει τα κάλλη και την ψυχή μου που θα παίζει στον αφρό


Εικονική λογοτεχνία και www.ποίηση.gr
Powered by pathfinder blogs


Crazy Greek Poets Blog


Τελευταίοι σύνδεσμοιΠρόσφατες δημοσιεύσεις

Γεγονότα (2 comments)
Ένα Πουλί χωρίς φτερά Είναι η περίσκεψη Ήλιος που...

Η ΖΩΗ ΜΑΣ (2 comments)
Η ζωή μας τι είναι; Να! Λίγες ώρες που διαβαίνουν....

ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΧΑΘΩ (3 comments)
ασε με να χαθω στα επαναστατικά μου χρώματα μέσα μου...

ΕΣΥ... (2 comments)
Έχεις την αίσθηση του πάθους και τη μυρωδιά του...

Η κραυγή της ξαστεριάς (10 comments)
Δυο τσιγάρα μιας αυγής που παραστράτησε ο αντίλαλος...

ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (11 comments)
Από τη θάλασσα τη μαύρη της συνήθειας, σε χαιρετώ...

Παιχνίδια της μοίρας (3 comments)
Ο μαστρο-θάνατος συνταγές κάνει: γυμνοί και μόνοι...

Believer... (0 comments)
Σφαιρική και άφθαρτη Η μοναξιά των στιγμών...


Δημοφιλέστερες εγγραφές

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική... (180)
Λεύκη - Ιατρική Σελίδα 73 (170)
Χονδροπάθεια της επιγονατίδας - Ιατρική Σελίδα... (82)
Το χέρι ... (72)
Νόσος του Crohn - Ιατρική Σελίδα 71 (55)

Τελευταία σχόλια

Λεύκη - Ιατρική Σελίδα 73
Vitiligo Treatment: You need to be careful, however, before you decide the kind of...

Λεύκη - Ιατρική Σελίδα 73
ΜΑΙΡΗ: ΓΕΙΑ ΣΑς, ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΕΥΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ...

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική...
αλεξιος: Έχω ξαναγράψει σε αυτή εδώ την σελίδα Σας ενημερώνω ότι πάσχω...

Ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) - Ιατρική...
valentinos: Για σας παιδια.Δεστε αυτη την σελιδα ενας Αμερικανος ο οποιος...

Ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα) - Ιατρική Σελίδα 76
Αντωνης Φυλακτου: Δειται το βιντεο http://www.youtube.com/watch?v...

View blog authority
Add to Technorati Favorites
ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση με δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια


GreekBloggers.com


users online


MindBlog Network
eXTReMe Tracker


SYNC BLOGS


SYNC ME @ SYNC


In the News


Blogarama - The Blog Directory


Πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό για οποιαδήποτε κατάσταση, ασθένεια ή ενέργεια σας, χωρίς να παραβλέπετε την ιατρική του συμβουλή. Το Ιστολόγιο αυτό είναι καθαρά ενημερωτικό, δεν αντικαθιστά τον ιατρό σας και ούτε παρέχει ιατρικές συμβουλές.


Αναζήτηση στα ελληνικά blogs.


Poetry Blogs - Blog Catalog Blog Directory